August2016 – Vizită de monitorizare în teren


Vara anului 2016 a fost una mai încărcata ca de obicei, pe lângă acțiunile prevăzute în proiect, ne-am confruntat cu ,,invazia de oi’’ din zona sitului, pe care nu am putut sa o rezolvam amiabil și a trebuit să intervenim alături de Instituția Prefecturii, Jandarmeria, Politia, Garda de Mediu, Garda forestieră . În urma acestor acțiuni comune de combatere a pășunatului, am reușit să eliminam stânele instalate ilegal pe suprafața sitului, astfel vegetația din mlaștini a avut parte de liniștea mult visată. Experții noștri, vigilenți ca întotdeauna, au monitorizat zonele în care se află habitatele de interes comunitar și au surprins perioada de înflorire a speciilor de plante protejate. Din experiența anilor anteriori, experții noștri au estimat că punctul maxim de înflorire va fi la începutul lunii august. Echipați corespunzător și cu moralul ridicat, în data de 01.08.2016, echipa Fundației Carpați a pornit pe „drumul mlaștinilor” împreuna cu Prof.Dr. Dan Gurean din cadrul Universității Transilvania Din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere.

Prima vizită a fost în mlaștina de la Hărman, unde Curechiul de Munte (Ligularia sibirica) este prezent în număr foarte mare, fiind ușor vizibil cu ochiul liber aproape în toate zonele mlaștinii. Surpriza plăcută pentru noi a fost când Domnul Profesor a identificat specia Liparis loeselii.

Încurajați de descoperirile noastre am pornit apoi spre mlaștina Prejmer. Acolo am fost impresionați de calitatea habitatelor și cat de bine si-au revenit după ce a fost interzis pășunatul in aceasta arie.

Încă de la primii pași în mlaștina, am observat în depărtare câteva exemplare de Adenophora liliifolia, iar pe măsura ce am înaintat, numărul exemplarelor a fost din ce in ce mai mare, estimându-se  câteva sute de exemplare.

Pe baza localizărilor GPS din anii anteriori, am vizitat și o zona din mlaștina în care avem identificata o planta carnivoră, respectiv Drosera anglica.