16 Aprilie 2014 Intalnire reglementare pasunat – actiunea C5


Ca in fiecare  primavara, inainte de inceperea  pasunatului, Fundatia Carpati, impreuna cu partenerii asociati (Universitatea Transilvania si ICAS), s-au intrunit cu factorii interesati pentru stabilirea zonelor de pasunat si modului de monitorizarea al acestuia pentru anul in curs, astfel incat sa nu afecteze obiectivele de conservare ale proiectului LIFE FOR MARSH. In primul rand,  au fost invitati crescatori de animale de pe razele primariilor Sanpetru, Prejmer si Harman, alaturi de reprezentanti ai APIA Brasov, ai Directiei Agricole Brasov, Garzii de Mediu, APM (Agentia de Protectie a Mediului) Brasov, Directiei Silvice Brasov, Prefecturii Brasov.

Intrunirea a debutat prin prezentarea noilor rezultate ale studiilor din cadrul proiectului, de catre managerul de proiect Ionescu Georgeta.  Astfel, au fost corelate rezultatele studiilor hidro-pedologice cu efectul pasunatului excesiv din anumite zone ale proiectului. Studiul hidro-pedologic este dovada vie a impactului negativ al pasunatului asupra habitatului de mlastina. In acelasi timp, s-a evidentiat atitudinea factorilor interesati, rezultata din studiul efectuat chiar la debutul proiectului, care ar fi favorabila interzicerii pasunatului.

Presedintele fundatiei, Vasile Boronia a continuat prin a evidentia importanta  restrictionarii pasunatului sau chiar interzicerii acestuia in zonele puternic afectate si importanta jujeului la cainii de la stane.

In vederea  oferirii unei alternative crescatorilor de animale, reprezentantul APIA Brasov – Savu Stefan, a vorbit despre subventiile disponibile si cum pot fi accesate. Reprezentantul Asociatiei Podu Olt a luat cuvantul, fiind singurul beneficiar de subventii de la APIA dintre cei prezenti.

Primarul de la Sanpetru , Rusu Ion,  a adus in discutie si problema gunoaielor, care sunt aduse illegal noaptea din Brasov, precum si grupile de gunoi de la Butuza si groapa de langa Brasov, care afecteaza calitatea aerului cu efecte negative asupra comunitatilor din zona si implicit asupra naturii.A

Prof. univ. dr. Ionescu Ovidiu a incheiat  prin  evidentierea problemei cainilor prezenti in sit (maidanezi sau caini fara jujeu), care disturba fauna din sit si afecteaza obiectivele de conservare.