9-11 Oct 2013 – Realizarea unor schimburi de experienţă cu alte proiecte LIFE

DEPLASARE  PROIECT LIFE ANGLESEY LLYN FENS RESTORATION   9-11 Octombrie 2013

Echipa proiectului LIFE FOR MARSH a participat în perioada 9-11 Octombrie la conferința finală a proiectului LIFE Restaurarea  mlaștinilor  din Anglesey and Llyn ,implementat de Natural Resources Wales, în Anglia. Actiunea se încadrează în schimburile de experiență cu alte proiecte LIFE+ Nature (F3), menite a profita de lectiile învățate în alte inițiative similare. Echipa de management a proiectului LIFE din Wales a invitat și alte două proiecte asemănătoare din Polonia și Germania, o ocazie deosebita de networking pentru specialiștii Fundației Carpați.   Conferința a fost centrată pe prezentarea unor tehnici de restaurare de succes, care au condus la o stare favorabilă de conservarea a unor habitate de mlaștină, anterior neglijate. Programul a fost  alcătuit din studii de caz, prezentări, discuții  si vizite în teren, toate  fiind o dovadă vie a reușitei acestui proiect.   Fiecare zi a debutat cu prezentări teoretice asupra subiectelor abordate, fiind urmate de vizite în teren pentru exemplificare. Prima zi a fost dedicată temei pașunatului, a modului de obținere a suportului comunităților de fermieri, inclusiv perspectiva acestora, managementul biomasei/vegetației, incluzând arderea, cosirea la scară largă și cea manuală, decopertarea. De asemenea, Michael Zauft a prezentat proiectul LIFE Kalkmoor Brandenburgs, implementat în Germania, acesta fiind o altă sursă de experiențe positive și negative în conservarea mlaștinilor, cu soluții viabile. După-amiaza s-a vizitat rezervația naturală Cors Goch, aflată în managementul North Wales Wildlife Trust, pentru a observa mlaștinile alkaline și calcaroase, într-o zonă fără impact antropic.   A doua zi a fost axată pe management hidrologic al mlaștinilor și pe determinarea nivelului optim al apelor într-o astfel de zonă. S-a prezentat și restaurarea la scară mare a comunităților de mlaștini alcaline si calcaroase de la Cae Gwyn, urmată de o vizită în teren și un prânz alături de fermierii locali, la rulota cu burgeri din sit, un mod inedit de a-i atrage pe fermierii locali. Apoi s-a vizitat situl de la Cors Bodeilio unde s-au instituit suprafețe de probă pentru a observa exact efectul compoziției nutrientilor și a nivelului apei. Seara, s-au admirat pozele făcute în sit de către elevii școlilor din apropiere, s-a ascultat muzică traditională și s-au degustat preparatele locale.   Ultima zi a suprins beneficiile serviciilor ecosistemice pe care le aduce o mlaștină si cum pot fi acestea corelate cu nevoile comunităților. De asemenea, s-a conturat modul în care planul after-LIFE va asigura sustenabilitatea acestui demers.   Acest schimb de experiență s-a dovedit extrem de benefic, întrucât experiențele împărtășite de echipa din Anglia se pot transforma în modele de replicat sau situații de evitat, prin adaptarea la contextul proiectului LIFE FOR MARSH din România.

Pentru mai multe poze click AICI!!!