22 Oct 2013 – Întâlnire în vederea stabilirii modului de reglementare a pășunatului, a zonelor interzise acestei activitati, a sancțiunilor de aplicat în cazul păsunatului în aceste areale

Marți, 22 Octombrie 2013, a avut loc la Facultatea de Silvicultură si Exploatări Forestiere întâlnirea pregătitoare privind stabilirea condițiilor în care se va efectua pășunatul în aria proiectului, pentru următorul an. Întâlnirea face parte din acțiunile menite a diminua impactul antropic în sit (Activitatea C5) și a reunit reprezentanți ai Primăriilor Hărman, Sânpetru, Gardei Naționale de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului, Direcției Silvice Brașov și staff-ul proiectului. Ea urmează sedinței de proiect din 15 Octombrie, în care specialiștii au stabilit ca interzicerea/restricționarea pășunatului pentru un an, în siturile Natura 2000- ROSCI 0170 Pădurea și mlaștinile eutrofe de la Prejmer si RO SCI 0055 Dealul Cetatii Lempes-Mlastina Hărman este absolut necesară pentru eficiența acțiunilor de conservare. Managerul proiectului, d-na Georgeta Ionescu a făcut un review al actităților deja desfășurate, a prezentat rezultatele studiului sociologic, a evidențiat necesitatea suportului din partea comunităților locale și a colaborării autorităților pentru buna desfășurarea a proiectului. Principalul punct de discuție a fost cum se poate implementa un protocol care să reducă păsunatul cu ovine și caprine în pădurea de la Prejmer, pe dealul Lempeș si în mlaștina de la Hărman. Invitații, cât și experții implicați au adus în discuție eventualele probleme și modalități de soluționare. S-au evidențiat si alte inițiative care ar putea aduce un plus de valoare zonei si cum se poate profita de proximitatea unui oras turistic, de talia Brasovului în promovarea acestora. Mai mult, s-au dat exemple favorabile de colaborare între comunități, autorități și staff al proiectului în zone similare (Orth an der Donau, Austria și Anglesey si Llyn, Wales, UK), unde s-a găsit o abordare win-win. În concluzie, autoritățile prezente si-au exprimat suportul pentru sprijinirea combaterii pașunatului excesiv în zonele care aparțin de localitățile pe care la au în administrare. Urmează a fi semnate protocoale care să specifice clar viitoarele restricții. Înregistrarea completă a întâlnirii este disponibila la următorul link: sedinta proiect 22. 10. 2013.

Pentru mai multe poze click AICI!!!