21 Februarie 2013 – Stabilirirea acuratetii habitatului 91I0 din ROSCI 0055-Vegetatie de silvostepa eurosiberiana cu Quercus spp.


 

        Evenimentul a avut loc în data de 21 Februarie 2013 la sediul proiectului (Str. Closca, nr. 13), din Brașov.

Scopul acestei sedințe a fost de a stabili acuratetea habitatului 91I0-Vegetatie de silvostepa eurosiberiana cu Quercus sp., intrucat existau anumite probleme ridicate de catre unii experti ai proiectului. Astfel, invitatul special, Biris Iovu, expert in habitate, de la ICAS Bucuresti si intregul colectiv tehnic al proiectului, au discutat in vederea luarii unei decizii privind locatia ajutorarii regenerarii in vegetatia de silvostepa cu Quercus sp..

   S-au luat in considerare toate caracteristicile amplasamentului: cerintele ecologice, pedologice, prezenta poienilor, caracteristicile florei, componenta arboretului, succesiunea normala. Tinand cont de aceste caracteristici, s-a considerat ca habitatul se apropie de caracterele specific stepice, prezentand anumite extra-sezonalitati (Biris). Se pot delimita pajisti stepice, care s-ar preta si floristic si din punct de vedere al componentei arboretului.

    Dupa discutiile de la sediul proiectului, specialistii proiectului si invitatii au efectuat o vizita in teren, pentru a identifica habitatul in teren. Astfel, in u.a. 2E a fost confirmata prezenta habitatului 91I0, insa pe portiuni mai restranse. In vecinatatea u.a 2E s-a constat o calitate mai buna a acestui habitat. Astfel, s-a hotrat ca ajutorarea  regenerării naturale sa se extinda, cu pastrarea suprafetei de 3,4 ha, si in alte parcele(2D; 14A).  De asemenea Pinul introdus in u.a 1N;1K;1F  se  poate exploata (este la vârsta exploatabilităţii) iar stejarul se poate  extinde in  cele trei parcele unde exista cerintele ecologice necesare habitatului 91I0. Cele trei parcele în cauză aparţin pădurilor private pentru care amenajamentul silvic se va reface de abia în 2015. In următoarea etapă se vor incepe negocierile cu proprietari privati pentru extinderea habitatului 91I0.